Σ.Α.Τ. 5 γήπεδα τέννις, Τρίπολη

Τρίτη, 18 Σεπ, 2012 - 02:19
TENNIS

Η αφετηρία του παιχνιδιού του tennis καλύπτεται από ένα μυστήριο. Μερικοί πιστεύουν ότι είναι μια παραλλαγή διαφόρων αρχαίων παιχνιδιών με μπάλα, που έπαιζαν οι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι. Πάντως το σίγουρο είναι ότι τo tennis είναι προϊόν μετεξέλιξης και όχι καθαρής ανακάλυψης.

Μια θεωρία αναφέρει ότι το παιχνίδι ξεκίνησε να σχηματοποιείται τον 11ο αιώνα. Ξεκίνησε σαν χειροσφαίριση, από μοναχούς που έπαιζαν στα περιστύλια των μοναστηριών στην Ιταλία και τη Γαλλία, περίπου όπως κάνουν τα σχολιαρόπαιδα στις γωνιές των σχολικών προαυλίων. Η λέξη «tennis» φαίνεται να προέρχεται από το Γαλλικό «ten-ez».

Παιζόταν στην αρχή με τα χέρια, αργότερα με γάντια, και κάποιος στην πορεία είχε την ιδέα να προσαρμόσουν κορδόνια στα δάκτυλα των χεριών. Λίγο αργότερα προσάρμοσαν τα κορδόνια σε ένα πλαίσιο που του πρόσθεσαν και μια λαβή, σχηματοποιώντας έτσι την πρώτη ρακέτα.

Tennis_England

Το μπαλάκι ήταν από τρίχες ή μαλλί αρχικά και αργότερα από ένα κομμάτι φελλού, που σιγά-σιγά καλύφθηκε με δέρμα ή ύφασμα και αργότερα με τσόχα σφιγμένη με λεπτό νήμα γύρω από το φελλό. Αρχικά ήταν τόσο βαρύ που μπορούσε να τραυματίσει ή ακόμη και να σκοτώσει κάποιον!!! Από την έναρξη του tennis επί χόρτου, το 1870, χρησιμοποιείται Ινδικό καουτσούκ, που για πρώτη φορά φτιάχτηκε το 1850, από τον Charles Goodyear, ο οποίος εφηύρε τότε τη μέθοδο βουλκανισμού.

Οι κανόνες του τότε παιχνιδιού ποικίλανε, ανάλογα με τις τοπικές συνήθειες και παραξενιές. Σταδιακά, καθώς οι μοναχοί ταξίδευαν σε άλλα μοναστήρια, οι πιο διασκεδαστικοί κανόνες του παιχνιδιού καθιερώνονταν και γενικεύονταν όλο και περισσότερο. Οι πιο παράξενοι κανόνες εγκαταλείπονταν και οι άνθρωποι που έπαιζαν στις αυλές τους προσέθεταν ή τροποποιούσαν χαρακτηριστικά που βελτίωναν τη διασκέδαση του παιχνιδιού. Οι μοναχοί απολάμβαναν τόσο πολύ αυτό το παιχνίδι, τόσο ώστε ο Πάπας το αφόρισε και το απαγόρευσε!!! Το 14ο αιώνα το παιχνίδι είχε διαδοθεί από τα μοναστήρια στα κάστρα και έγινε το παιχνίδι των ευγενών της εποχής.

Ο 16ος και 17ος αιώνας ήταν η χρυσή εποχή του tennis. Παιζόταν από τους ευγενείς στην Αγγλία και στην Γαλλία. Την εποχή της αποκορύφωσης του παιχνιδιού, στο Παρίσι υπήρχαν κατ’ εκτίμηση 1800 γήπεδα (!!!), αν και πολλά από αυτά πιθανόν να είχαν αρκετά ανώμαλες επιφάνειες. Έχει καταγραφεί μάλιστα ότι ένα γήπεδο tennis είχε κατασκευαστεί, το 16ο αιώνα, πάνω σε ένα Γαλλικό πλοίο 2.000 τόνων!!! Το γήπεδο στις Βερσαλλίες είχε κατασκευαστεί το 1686 με κόστος 45.403 Γαλλικά Φράγκα (αποτελεί τώρα μουσείο). Στα 1700 το άθλημα άρχισε να φθίνει. Στα 1800, και λόγω της επανάστασης, το άθλημα στη Γαλλία πρακτικά δεν υπήρχε. Στα μέσα του 19ου αιώνα υπήρχε μια αναγέννηση του αθλήματος του tennis και μια έξαρση στην κατασκευή γηπέδων, κυρίως σαν πρόσθετα σε κτηματικές περιουσίες.

1912

Πάντως το tennis που βρίσκεται πλησιέστερα στο σημερινό tennis, θεωρείται από πολλούς ότι εφευρέθηκε το 1873 από τον Walter Clopton Wingfield, αξιωματικό του Βρεττανικού Στρατού, ο οποίος και ονόμασε το παιχνίδι του «Σφαιρισμό», από ένα αρχαίο Ελληνικό παιχνίδι, και το κατοχύρωσε σαν πατέντα το 1874. Ήταν ουσιαστικά tennis επί χόρτου. Στη συνέχεια το άθλημα του tennis εξαπλώθηκε με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο. Το πρώτο πρωτάθλημα του Wimbledon Championships έγινε στα 1877. Το πρώτο Αμερικανικό πρωτάθλημα έγινε στα 1881. Το πρώτο Γαλλικό πρωτάθλημα έγινε στα 1891. Το πρώτο Αυστραλιανό πρωτάθλημα έγινε στα 1905.

Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Rene Lacoste ανακάλυψε την πρώτη ατσάλινη ρακέτα. Αυτό ήταν μια πρωτοτυπία, μέχρις ότου η εταιρεία Wilson Sporting Goods έφτιαξε την T 2000 το 1967. Γενικά έως το 1980 οι ρακέτες ήταν ξύλινες, και μετά το 1980 εισήχθη η χρήση άλλων υλικών, που καθημερινά εξελίσσονται με νέα υλικά υψηλής τεχνολογίας, με κριτήρια την μείωση των κραδασμών, την δύναμη του χτυπήματος, τον έλεγχο του χτυπήματος, την αντοχή, το βάρος, κλπ. Έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη και τεχνολογίες microChip, τοποθετημένων μέσα στην λαβή της ρακέτας για την μείωση των κραδασμών και τον έλεγχο της αποκρουστικής δύναμης της ρακέτας (!!!).

Στην Ελλάδα το άθλημα ξεκίνησε να γίνεται γνωστό από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Στα μέσα της δεκαετίας του '30, η αντισφαίριση δεν ήταν πια καθόλου άγνωστο άθλημα στην χώρα μας. Xρησιμοποιώντας ευρηματικές, ακόμη και για τις ημέρες μας, μεθόδους, προσήλκυε νέους παίκτες εφαρμόζοντας προγράμματα ακόμη και για τον σχολικό αθλητισμό! Aπό το 1925 διοργάνωνε μία από τις σημαντικότερες διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις, το Διεθνές Πρωτάθλημα Aνατολικής Mεσογείου, προσελκύοντας τους παγκόσμιους πρωταθλητές και τα σημαντικότερα ονόματα. Eξάλλου, ήδη από το 1927 η Eλλάδα συμμετέχει επισήμως στο κύπελλο Davis.

Djokovic

Το tennis είναι ένα πολύ όμορφο και ευγενικό άθλημα, προσιτό σε όλους (είναι λάθος να θεωρείται πλέον παιχνίδι της elite), που αξίζει και πρέπει να αναπτυχθεί και στην περιοχή της Αρκαδίας, προσφέροντας πολλά οφέλη στους παίκτες του, αλλά πιστεύουμε και στην ανάπτυξη της περιοχής μας.



ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ TENNIS

  ΑΡΧΑΡΙΩΝ
Εκμάθηση σε μικρές ηλικίες από 4 ετών. Τα τμήματα χωρίζονται με βάση την ηλικία.

  ΠΡΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
Παιδιά και έφηβοι με προηγούμενη εμπειρία

  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
Συμμετέχουν οι καλύτεροι αθλητές. Γίνεται εντατική προπόνηση. Δυνατότητα συμμετοχής σε Περιφερειακούς και Πανελλαδικούς αγώνες.

  ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
Τμήματα εως 5 ατόμων. Ειδικά πρωινά τμήματα για γυναίκες.
Διεύθυνση
6ο χλμ. Ε.Ο. Τρίπολης-Σπάρτης
Τρίπολη, 22100


Επικοινωνία
T: 2710.556500
E-Mail: info@tripolitennis.gr
Φόρμα Επικοινωνίας

Απαραίτητο πεδίο

Απαραίτητο πεδίο

Απαραίτητο πεδίο

Απαραίτητο πεδίο